6725 Szeged, Csillag u. 18.

+36(20)941-7376

Szalagfűrészek

Kereső

Kategóriák

Gyártók

A fa-szalagfűrész 225 – 800 mm vágási szélességig, 95 – 460 mm vágási magasságig alkalmas faanyagok darabolására. A rönkvágó szalagfűrész fatörzsek hántolása, szeletelésére alkalmas.

  A szalagfűrészgép rendeltetésszerű használatához a megfelelő szerszám kiválasztása szükséges. A gépen végezhető egyenes-, ferde-, és görbe vágás.

  A fűrészszalag kiválasztása a vágandó anyagtól és a vágás módjától függ. A szalagfűrészlap vastagsága a tárcsaátmérő ezred része. Keskeny fűrészszalagok ferde- és íves vágásokra, a széles fűrészszalagok pedig egyenes vágásokra alkalmasak. Keményfák vágásához finom fogazású, puhafák vágásához durvább fogazású fűrészszalagot kell használni. Minden esetben az egyes fogak közötti résnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a forgácsanyagot magával vigye és kidobja. Ha a rés túl kicsi, a szalag felforrósodik és elszakad.

  A munkavégzés megkezdése előtt meg kell vizsgálni a fűrészszalag állapotát, (ép, éles, helyesen végtelenített) az adott munkaműveletre alkalmas paraméterekkel (fogazás, szalagszélesség, vastagság) rendelkezik-e. Megtört, beszakadt, vagy elhajlott fűrészszalagot nem szabad használni.

  A fűrészszalag helyes feszítése elengedhetetlen. (pl. egy 25 mm széles fűrészszalagot úgy kell megfeszíteni, hogy a szalagfeszítő jelzésén a "25" jelenjen meg.) A felső szalagvezető tárcsát kézzel néhányszor megforgatva ellenőrizhető a fűrészszalag helyes futása a tárcsákon. A fűrészszalag fogainak, a fog terpesztésének megfelelő mértékben kell előbbre állniuk a szalagvezető tárcsa szélétől.

  A felső és alsó fűrészszalag vezetők szabályos beállítását, az asztalbetét állapotát, a gépen alkalmazott vezetővonalzó, valamint a segédberendezések helyes rögzítését is szükséges ellenőrizni. A fűrészszalag asztal feletti, (magasságban állítható) védő burkolatának, és az anyag felső síkjának távolsága maximum 20mm lehet. A szalagvezető tárcsák védőburkolatainak zárt állapotban kell lenniük. A gépet működtetés előtt a porelszívó egységre kell csatlakoztatni.

  A gépen történő munkavégzés előtt üresjárati próbát végzünk. Ennek során a porelszívás működését, a fűrészszalag tárcsákon való helyes futását ellenőrizzük. Az üresjáratban a szalagtámasztó görgő a fűrészszalagot nem érintheti, az oldalgörgők nyomás nélkül vezetik a lapot, és a fűrészfogak a fűrészlap mögött helyezkednek el. Az üresjárati ellenőrzést a próbavágás követi, ahol a próba alkatrész megmunkálása során a gép hibátlan működőképességét, a vágás méreti és minőségi ellenőrzését végezzük el. Az üzemszerű működés közben figyelni kell a beállított paraméterek állandóságát, a vágási feltételek méreti és minőségi követelményeinek való megfelelést, a balesetmentes biztonságos munkavégzés feltételeinek teljesülését.

   

  A szalagfűrészgépen előforduló üzemzavarok, azok okai és az elhárítás lehetőségei:

  - A motor nem indul be, akkor ellenőrizni kell a szalagvezető tárcsák burkolatának megfelelő záródását, vagy, hogy a "vész-ki" gomb ki van-e nyitva. Amennyiben a motor nem kap áramot, úgy a villanyszerelőt kell értesíteni.

  - A gép nem hoz teljesítményt, akkor a hajtószíjak feszítését kell ellenőrizni, vagy a motor rossz csatlakozása esetén a villanyszerelőhöz kell fordulni.

  - A vágások nem egyenesek, akkor a fűrészszalag élezését, terpesztését kell ellenőrizni, vagy a vezetővonalzó fűrészlappal való párhuzamosságát.

  - Az egyes fogaknál a fűrészszalag beszakadt, akkor a fűrészszalag élezését, terpesztésének helyességét, vagy a fűrészszalag szalagvezető-tárcsa átmérőjéhez viszonyított túlzott vastagságát, esetleg a szalagvezető-tárcsa futófelületének állapotát kell ellenőrizni.

  - A fűrészszalag a hátoldalon elszakad, akkor túl magas az előtoló sebesség, esetleg a fűrészszalag-vezető hátsó támasztógörgője rossz.

  - A fűrészszalag szakadást a rossz szalagfeszítés okozhatja, különösen akkor, ha a szalagfeszítés túl erős nem teljesíti a feszítőrugó a funkcióját, vagy a szalagvezető tárcsák nincsenek egyvonalban, vagy a vágandó anyag helytelen forgácsolása.

  - A gép a munkadarabba szorult fűrészszalaggal megáll, akkor a motort le kell állítani, a vágásrés tágításával a munkadarabot el kell távolítani, majd az újabb bekapcsolás előtt a fűrészszalag állapotának és helyzetének ellenőrzése szükséges.