6725 Szeged, Csillag u. 18.

+36(20)941-7376

Marógépek

Kereső

Kategóriák

Gyártók

Faipari asztali marógép görgős asztallal, formázó asztallal, csapvágó asztallal, forgóorsóval, valamint merev maróorsóval a választékunkban. A faanyagok különféle formájú, alakú marására, megmunkálására használhatóak.

  Faipari marás

  Egy sima lécből vagy deszkából egy szép profil nagyon mutatós alkatrészt lehet varázsolni, de a marás nemcsak díszítésre való.

  A bútorasztalosság és az épületasztalosság egyik legmarkánsabb és legdekoratívabb területe a díszítő profilok készítése. Egy a századfordulón épült (nem a legutóbbin persze, hanem kicsit korábban) lakás ajtajai, vagy szekrényei épp ezek miatt a mart profilok miatt fogják meg annyira a szemet.

  Marni alapesetben marógéppel célszerű. A sztenderd asztalos marógépek 30 mm átmérőjű, függőleges tengellyel (maróorsóval) rendelkeznek, amely süllyeszthető és mostanában már dönthető is. Erre kell ráhelyezni az épp szükséges marószerszámot. Itt a munkadarabot az asztalon mozgatjuk, a marókés az asztal kivágásán keresztül alulról van meghajtva. Manapság persze az asztalos-iparon belül is hódít a CNC technológia, ezen belül épp a marás az a munkafolyamat, amit az elsők között automatizáltak. Nyilván éppen azért, mert egy ajtó- vagy ablakszárny, netán egy szekrényajtó gyakorlatilag igen sok, egymás után következő marási művelet folytán válik deszkából vagy MDF lapból gyakorlatilag késztermékké. Ezt a sok munkafolyamatot pedig igencsak felgyorsíthatja egy olyan számítógép vezérelte maróközpont, amelyik sok marófejjel képes egy időben dolgozni, és a szükséges szerszámcseréket is maga végzi el. 

  A hobby asztalos persze nemigen rendelkezik ilyen masinákkal. Induláskor általában kézi felsőmarót érdemes beszerezni, ez ugyan kicsit körülményesebb szerszám, mint egy asztalos marógép, a marásteljesítménye sem éri el azokét, cserében viszont több mindenre használható. Az élek díszítő-marásán túl nútok vagy csapolások készítésére is, és természetesen gyárthatunk vele különböző "fészkeket" bemélyedéseket egy síkfelületen. Ráadásul nem csak a műhelyben használható, hanem "terepen" is.

  És így egy felsőmaróból kisméretű asztali marót készítő asztal. Egy ilyen asztalra alulról rögzíthetjük rá a felsőmarót, és így, az asztal síkjából kiemelkedő marókésével gyakorlatilag egy asztali marógép használati komfortját kapjuk meg, persze némi kompromisszummal...

  A marógép persze csak az egyik fontos alkotórész, a másik fontos alkotó maga a marókés. Felsőmarók esetében 6 és 8 mm szárátmérőjű marószerszámokat találunk. Ezek a marógép tengelyén lévő kis tokmány-szerű befogófejbe szoríthatóak. A szerszámok szinte minden esetben keményfém-lapkás kialakításúak, hiszen itt nagyon magas fordulatszámon igen komoly forgácsleválasztás történik, a hagyományos szerszámacél élek túl hamar elkopnának. Marókésből rengetegféle létezik, minden funkcióra és feladatra más-és más:

  A felsőmarók az utóbbi években igencsak megnőttek. Ennek szerintem főképp biztossági okai vannak, nagyobb a védőberendezés, jobban odafigyelnek a kétkezes használatra. (Mert így biztos, hogy a használó nem tud a forgó megmunkáló késhez érni.) Ez rendben is van, ugyanakkor azért sok olyan felhasználási terület van, amikor egy kisebb, könnyebb gép azért sokkal jobb. Erre találták ki az élmarónak nevezett gépfajtát, amelyik igazából nagyon hasonlít egy felsőmaróhoz, felépítésében, a használt szerszámok befogásában és méretében is ugyanaz, viszont itt általában hiányzik a menet közbeni süllyesztést lehetővé tevő rúgós mechanizmus, és általában egy kézzel is használhatók.

  Így pedig egy átalakítható szett, ahol ugyanazt a motor egységet illetve szerszámtestet akár élmaróként, akár felsőmaróként is használhatjuk. - Jól látható a különbség is, míg az élmarónál egy fixen beállított mélységben van a szerszám, a felsőmarónál alapesetben a szerszám nem éri el a munkadarabot, a kétoldali fogantyúkkal kell lenyomjuk a munka közben. (Persze többnyire itt is van mód a fix pozícióban rögzítésre is.)

  És akkor el is érkeztünk a kontraprofil-maráshoz. Aki már látott tömörfa bútorajtót (mondjuk egy konyhaszekrényen) az láthatta, hogy az ajtó gyakorlatilag két függőleges, és két vízszintes keretlécből, valamint egy betétlemezből áll. Adná magát a gondolat, hogy a keretet előbb össze kell csapolni, aztán rámarni a szükséges díszítőprofilt, majd belehelyezni a betétet, és kész az ajtó. Azonban az említett kontraprofil marókésekkel ezt, vagyis a keret technikai jellegű összeépítését (csapolását) és a díszítését egy szerszámmal, egy lépésben lehet megoldani. Az alábbi képgalériában meg is lehet szemlélni a technikát. A lényeg, hogy a díszítőprofilt kialakító késnek van egy negatív párja is, így a díszítő profil egyben a sarokkötés kialakítására is alkalmas.