6725 Szeged, Csillag u. 18.

+36(20)941-7376

Asztali körfűrészek

Kereső

Kategóriák

Gyártók

Faipari körfűrészgépek (elővágós is lehet)

A tömörfa hossz és keresztirányú vágásához leggyakrabban alkalmazott gép az asztalos körfűrészgép. A vágási célnak megfelelő méretű, fogazású és fogosztású szerszámot a szerszámtengelyre befogótárcsák segítségével rögzítik. A fűrésztárcsa furatának hézagmentesen kell illeszkednie a szerszám tengelyére. A szerszámot a forgásiránnyal ellentétes menetű csavarral kell biztonságosan rögzíteni.

A vágási magasság beállítása akkor megfelelő, ha a fűrészlap a vágandó anyag felső síkja fölé 10mm-rel nyúlik feljebb. A fűrészlap mögött helyezkedik el a hasítóék, melynek vastagsága az alkalmazott fűrészlap vastagságát meghaladja, kb. 0,2 mm-el. A hasítóék fűrészlaptól való távolsága maximum 10mm lehet. A fűrészlapot felülről védőburkolattal kell ellátni.

Ellenőrizni kell a por-forgácselszívó rendszerre való csatlakozást. Üresjárati ellenőrzéssel a körfűrészlap megfelelő futását kell vizsgálni. A meghatározott munkaműveletnek megfelelően az asztalon elhelyezkedő vezetővonalzó beállítását, helyzetét, rögzítését ellenőrizni kell. A hosszvágáshoz használt derékszögű, vagy keresztirányú ütköztető, a rövidebb alkatrészek szögbe vágáshoz alkalmazott szegmens vonalzó helyes beállításáról és rögzítéséről szintén meg kell bizonyosodni. A gép ellenőrzése és áram alá helyezése után a próbavágás következik. A próbavágás célja, a fűrész működéséről és a beállítás pontosságáról való meggyőződés.

Az üzemszerű működés folyamán a fordulatszám-változtatás lehetőségére különös figyelmet kell fordítani, hogy a különböző méretű fűrészlapok ideális forgácsolási sebességgel működjenek. A körfűrészgépek előtolási sebessége 5-15m/min, forgácsolási sebessége tömör acél körfűrészlapok esetében 50-70 m/s, a keményfém betétes szerszámoknál 60-100m/s. Az optimális vágási eredmény eléréséhez a körfűrészlap fogosztását, az előtolási sebességet, fordulatszámot, és a késlépést egymáshoz hangolva helyesen kell megválasztani.