6725 Szeged, Csillag u. 18.

+36(20)941-7376

Faesztergák

Kereső

Kategóriák

Gyártók

Megkülönböztetésük szerint normál faeszterga és másoló faeszterga. Ezek anyagleválasztással történő famegmunkálásra alkalmasak. A másoló faeszterga a mesterdarab letapogatásával azzal azonos alakot esztergál.

    A faipari csúcseszterga főorsójának belső menetéhez az esztergacsúcs, külső menetéhez a befogótokmány vagy síktárcsa kapcsolódik, ahová a megmunkálandó munkadarabot biztonságosan kell befogni. A hosszabb darabok támasztását végző szegnyereg beállítását a munkadarab hossza határozza meg. A hossz beállítását követően helyzetét rögzíteni kell. A szegnyeregben található támasztócsúcs tengely irányba kézi kerékkel állítható. A munkadarab biztonságos befogását ellenőrizni kell. Az ágyazati gerendán elhelyezkedő késtartó szán, a munkadarab forgástengelyével párhuzamosan mozgatható, ez a mozgás jelenti az előtolást.

    A csúcseszterga méreteit a csúcstávolság, valamint a csúcsnak az ágyazat feletti magassága határozza meg. A leggyakoribb méretek 600-2000 mm csúcstávolság, 240-300 mm csúcsmagasság. A főorsó fordulatszáma 250-3000 fordulat/perc, a hajtómotor teljesítménye 0,5-1,5 kW.

    Másoló faesztergák

    Előre elkészített sablon befogásával, melyet az eszterga kialakított részén kell felfogni, egy tapogatószerszám segítségével az eszterga letapogatja a befogott sablon alakját és a megmunkálandó anyagot a sablon formájának megfelelő alakúra formázza. Ezáltal sorozatgyártásra is használható.